Illegaal downloaden

Hoewel de opkomst van streamingdiensten als Netflix en Spotify het aantal gevallen van illegaal downloaden doet terugdringen, zegt nog steeds 1 op de 3 Nederlanders wel eens een film of muziek te downloaden zonder te betalen.

Is illegaal downloaden strafbaar?

Veel Nederlanders denken dat het downloaden van muziek, films of computerspellen zonder te betalen “strafbaar” is. Dat klopt niet.

Illegaal films of muziek (of computerspellen) downloaden is een schending van het auteursrecht en dit wordt door het civiele recht gehandhaafd. Dat betekent dat de eigenaar van auteursrechtelijk beschermd materiaal een schadevergoeding kan eisen van degene die het product illegaal heeft gedownload. Dit gaat dus via het civiele recht en heeft niets met het strafrecht te maken.

Iets is namelijk pas strafbaar als er een verbod in het wetboek van strafrecht staat. Illegaal muziek of films downloaden valt niet onder diefstal (je maakt immers een kopie in plaats van dat je het materiaal wegneemt). Het wetboek van strafrecht bevat verder geen artikelen die het illegaal films of muziek downloaden strafbaar stelt. Je kan dus in Nederland niet strafrechtelijk vervolgd worden voor het illegaal downloaden van muziek of een film.