Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal en -fraude zijn een aaneenschakeling van strafbare feiten die meestal worden gepleegd om daarmee geld te verdienen. Eerst wordt de identiteit van een ander gestolen, vervolgens wordt deze identiteit gebruikt om zich voor te doen als die ander, waarna meestal geld wordt verdient.

Identiteitsdiefstal is niet strafbaar

De ‘diefstal’ van iemands identiteit is eigenlijk geen diefstal. Het overschrijven van iemands wachtwoord is dus op zichzelf niet strafbaar. Ook het geheim kopiëren van iemands paspoort is geen diefstal. Het stelen van een paspoort is natuurlijk wel een gewone diefstal (het paspoort is namelijk van de Staat, en dat wordt weggenomen), maar het levert geenidentiteitsdiefstal op.

Identiteitsfraude is wel strafbaar

Pas als een verdachte de “gestolen” identiteit van een ander misbruikt kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Art. 231b van het Wetboek van Strafrecht bepaalt namelijk dat het zonder recht gebruiken van de identiteit van een ander om daarmee zijn eigen identiteit te verhullen, of dat van een ander te misbruiken, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste 5 jaar. Dat geldt overigens alleen als er door het misbruik nadeel kan ontstaan.
Ook als een identiteit wordt gebruikt om daarmee iets te krijgen kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Welk strafbaar feit dat is, hangt van het gebruik af. Er is sprake van valsheid in geschrift indien de identiteit wordt gebruikt om tot enig bewijs te dienen (zoals het gebruik van iemands paspoort om te bewijzen dat een bepaalde leeftijd is bereikt). Indien de identiteit wordt gebruikt om een lening aan te gaan, is er – naast valsheid in geschrift – ook nog sprake van fraude of oplichting.

Vervolging voor meerdere strafbepalingen

Bij veel vormen van identiteitsfraude is er sprake van meerdere strafbepalingen die worden overtreden. In sommige gevallen kan een verdachte voor een en dezelfde handeling voor meerdere delicten worden veroordeeld (bijvoorbeeld voor zowel diefstal als valsheid in geschrift). Daardoor kan een eventuele straf veel hoger uitpakken. Met een advocaat kan je hier invloed op uitoefenen en voorkomen dat – als het tot een veroordeling komt – een te hoge straf wordt gegeven.